Hüseyin Yalçın İle Söyleşi “ŞİİR YOLCULUĞUNDAN AYRILMADIM”

“ŞİİR YOLCULUĞUNDAN AYRILMADIM”

Hüseyin Yalçın İle Söyleşi…

Süleyman ÖZEROL

Sayın Hüseyin Yalçın, yaşamınızdan kısaca söz eder misiniz?


10 Mart 1965 tarihinde Arguvan’da doğdum. Annemin adı Dilber, babamın adı Abdullah’tır. 7 kardeşin altıncısıyım. Çocukluğum Arguvan’da geçti. Lise öğrenimime kadar Arguvan da okudum. 1983 yılında Dicle Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümünü kazandım. Bir yarıyıl okuduktan sonra maddi olanaklarım elvermediğinden okulu bırakmak zorunda kaldım. 1987-1991 yılları arasında İnönü Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde lisans eğitimi aldım ve “Sosyolog” unvanı ile mezun oldum.

Meslek yaşamınızdan söz eder misiniz? Nerelerde görev yaptınız?

1984-1986 yılları arasında iki yıl Arguvan ilçesinin köy ve mezrasında ilkokul vekil sınıf öğretmenliği yaptım. Bir yıl Arguvan Göçeruşağı köyünde, bir yıl Çobandere (Şotik ) köyünün Kızıltaş mezrasında öğretmenlik yaptım. 1991 yılında üniversiteyi bitirdim, Muş ilinde bir dershanede Felsefe Grubu Öğretmeni olarak işe başladım. Askerliğimi 1992-1993 yılları arasında asteğmen olarak İstanbul Tuzla ve İzmir Gaziemir’de yaptım. 1994-2015 yılları arasında Şanlıurfa, Diyarbakır, Maraş Elbistan ve İstanbul’da dershane öğretmenliği yaptım. 2015 yılında emekli oldum, İstanbul’da yaşıyorum.

Şiir yazmaya ne zaman başladınız?

Hani klasik bir söylem var ya, “çocukluğumda başladım” diye, benimkisi tam da öyle. Özellikle ortaokul ve lise yıllarında şiire karşı yoğun bir ilgi ve heves oluştu ve o dönemde şiir yoluna girip yolculuğa başladım ve bir daha o yoldan çıkmadım. Bundan dolayı da memnunum.

Şiirlerinizde hangi konulara yer veriyorsunuz?

Şiire bütüncül bir yaklaşım gösterip bu anlayışta şiir yazmaktayım. Şiirde tema-konu oluştururken yelpazeyi oldukça geniş tutmaktayım. Yaşama ve insana dair her şey şiirimin konusu olabilmektedir. Aşk, ayrılık, hasret, yalnızlık, yoksulluk, siyaset ve olmazsa olmazım Arguvan konusu. Güzelleme tarzında yazdığım gibi taşlama tarzında da yazarım. Ayrıca hem hece ölçülü- hem de serbest şiir yazmaktayım. Hece ölçülü şiirlerimin birçoğu türkü formundadır.

Şiirlerinizde takma ad (mahlas) kullanıyor musunuz?

Şiirlerimde soyadımdan esinlenerek Yalçıni takma adını (mahlas) olarak kullanmaktayım.


* Etkilendiğiniz şairler oldu mu?

Etkilendiğim ve beğenerek okuduğum şairler, Nazım Hikmet, Ahmet Arif, Ataol Behramoğlu, Hasan Hüseyin Korkmazgil, Enver Gökçe, Cemal Süreyya, Edip Cansever, Can Yücel, Şükrü Erbaş vs toplumcu-gerçekçi şairlerin bende ayrı bir yeri var çünkü toplumun gerçekliğini şiir ile muazzam olarak anlatmaktalar. Ayrıca Alevi - Bektaşi yol ve geleneğine, ekranına bağlı ozanlar, aşıklarda ilgi ve beğeniyle okuyup, büyük bir haz almaktayım. Bunlardan bazıları Pir Sultan Abdal, Aşık Veysel, Aşık Daimi, Aşık Mahzuni Şerif gibi... Bence Alevi deyişleri, şiirin doruk noktasıdır.

Şiirlerinizin ortaya çıkmasında-tanınmasında etkisi olanlar oldu mu?

Yazdığım şiirlerle tanınıyorum diyemem. Arkadaş çevremde, Arguvan da insanlar benim şiir yazdığımı bilir. Özellikle son yıllarda sosyal medya mecrasında yoğun olarak şiir paylaşımı yapmaktayım ve buna bağlı olarak belli bir kesim beni şiirlerime bağlı olarak tanır hale geldi.


Şiirlerinizden yayınlanan oldu mu? Yayınlandı ise ilk kez ne zaman ve nerede yayınlandı?

Henüz şiir kitabım yok ve bu bir olumsuz durum benim için. Kısa bir süre içinde şiirlerimi kitap haline getirmek düşüncem var. Âşık Mahzuni Şerif üzerine yazmış olduğum bir şiirim, değerli dostum, yüreği güzel insan ve hemşerim Sayın Süleyman Özerol’un ilgilenmesi ile Mayıs 2015’de Ozan Der sitesinde yayınlandı. Paylaşım sitelerinde de yayınlıyorum.

Şiirleriniz yayınlandığında geleceğe yönelik ne gibi duygular taşıyordunuz?


Şiir yayınlayıp bir kitleye ulaştığında haliyle insanda bir gururlanma, şevk ve heyecan oluşuyor bu ise şiir üretimini olumlu etkileyip insanı motive ediyor. Şiir yolundaki koşuda tempoyu artırıyor.

Seslendirdiğiniz ya da başkalarının seslendirdiği şiirleriniz var mı?

“Canım Arguvan” adlı şiirimi değerli dostum ve hemşerim sanatçı Müslüm Bozkurt besteleyip, yorumladı.

Yaşayan halk ozanları ile ilişkileriniz…

Yaşayan halk ozanlarının hiçbirini birebir tanımıyorum ama ben şuna İnanıyorum ki o yürekleri duygu dolu insanlar iyi ki üretimde bulunuyor ve insanların duygu dünyalarına bir renk katarak güzelliği çoğaltıyorlar. Maalesef On yıllardır Şiirde dâhil olmak üzere sanatsal üretimde bir kabızlık yaşanıyor. Sanatsal ürün ve değerleri hep tüketir ve üzerine yeni şeyler koyamazsak sanatta bir risk başlar.

Başka ilgi alanlarınız var mı?

Sosyolog olmam açısından, ilgi alanım içinde toplumsal olaylar, değerler var. Siyaset ise ilgi alanımın adeta doruk noktası çünkü siyaset, devleti ve toplumu düzenleyip yönetmek etkinliği olduğundan siyasete ilgisiz kalmak aslında insana ve topluma ilgisiz kalmak anlamına gelir. Benim düşüncem şu ki, her insanın bir siyasi dünya görüşü olmalı ve ilkelerle bir bakış açısı geliştirmelidir. Siyaset yaşamımızı A'dan Z'ye olumlu ya da olumsuz etkilemektedir.

Kültür ve sanat adamları ile ilgili kurum ve kuruluşlara üye misiniz? Bu kurum ya da kuruluşlar hakkında neler söyleyebilirsiniz?


Üye değilim. Ben ülkemizde kültür-sanat kurum ve kuruluşlarının sayı ve yaygınlığı maalesef çok az olduğu düşüncesindeyim.

Valilik, Belediye, kültür müdürlüğü ve benzeri kurumlarla ilişkileri; destek görüp görmediğiniz hakkında…

Bugün devlet olsun, yerel yönetimler belediyeler olsun sanatçıya ve sanatçıların örgütsel kuruluşlarına planlı-düzenli olarak yani bir sanat politikası bağlamında yaklaşıp destek çıkmadıkları hatta engelleyici tutum ve davranış içinde olduklarını söyleyebilirim. Ülkemizde sanat bırakalım önceliği olmasını adeta lüks bir etkinlik alanı gibi algılamakta ve dışlanmaktadır.

Sanatınız ve çalışmalarınızla neyi amaçlıyorsunuz?

Sanatın ve sanatçının tek bir amacı vardır ki güzellikleri eserlerle ortaya konulan duyguları insanların zihnine ve kalplerine aktarmak. Ben, yazmış olduğum şiirlerle duyguları insanların gönüllerinin bir köşesine nakşedip az da olsa bir duygu depreşimi yaratmayı amaçlıyorum. Bu başardığımda ise kendimi mutlu hissediyorum. Şiir yazmadaki bir amacım da yaşanılası, özgür, eşit ve aydınlık bir dünya özlemiyle yola çıkan insanlara yoldaşlık etmek, onların duygu dünyalarına bir renk bir umut katabilmektir. Çünkü siyasi görüş olarak sosyalist düşünceyi benimsiyorum.


Sanatınız ve çalışmalarınızla ilgili olarak ailenizin, yakın çevrenizin ve halkımızın bakış açılarını nasıl değerlendiriyorsunuz?


Yazdığım şiirlerle tabi ki ailem ve yakın çevremden manevi destek bir ilgi alaka ve beni şiir yazmada motive eden güzel temenniler ve düşünceler görmekteyim. Arguvan temalı şiirlerim de ise sağ olsunlar hemşerilerimin takdirini ve manevi desteklerini almaktayım. Bu da beni haliyle kendi kendime, "Hüseyin şiir yaz şiir yaz" dedirtiyor, "daha çok yaz" diye olumlu etkiliyor.

Halkımıza ve genç kuşaklara sanatınız ve çalışmalarınız hakkında neler söylemek istersiniz?

Gençler mutlaka sanatın bir dalıyla ilgilenmeli ve kendilerine bir duygu yolu açmalılar. Çünkü bu kültürel ve duygusal yaşam açısından bir zorunluluktur. Sanat, gençlerimizin ve toplumumuzun yemek içmek kadar temel bir gereksinime dönüşmelidir ki toplumsal ve kültürel yapımız insani değerlerle yoğrulup güzellikler beraberce paylaşılsın.
Benim şiir tanımım şudur: yaşamı yani insana dair olan her şeyi bilinçle kavrayıp duygu ile ifade edilmesi ve aktarılıp paylaşılmasıdır. Şiir, yaşamı en özlü ve derin anlatımının bir ifade yoludur. Şiir siz bir yaşam ise renksiz ve yavandır.

Şiir Örnekleri

Bekle Beni


Elbet bir gün sevgilim
Bir gün
Hasretinle savrulduğum
Uzak diyarlardan gelip
Yorgun bedenim ve ruhumla

Kapına dayanacağım
Dağlanmış yüreğimle
Sımsıkı saracağım
Sonra
Dudaklarında soluklanıp
Saçlarında rüzgârı
Alnında güneşi
Gözlerinde
Mutluluğu öpeceğim

Gelme Nazlı Yar

Ağladım derdinden çektim ahu zar
Gözlerim yollarda gelmedin ki yar
Dünya oldu bana yaşanmaz diyar
Gelme bundan sonra gelme nazlı yar

Sensizliğin beni perişan etti
Dost bildiklerim de bırakıp gitti
Dayanılmaz hasret canıma yetti
Gelme bundan sonra gelme nazlı yar

Yalçıni dünyaya güvenim bitti
Bir yar sevdim o da terk edip gitti
Geleceğim diye yeminler etti
Gelme bundan sonra gelme nazlı yar

Gitme

Acılar içinde terk etme beni
Sen gidersen
Duygularım kötürüm kalır
Pencereme güneş doğmaz
Kalbim perişan
Ben
Sensiz kalır
Saksıdaki çiçekler kurur
Anılarım boynu bükük kalır
Hasret çoğalır
Ruhum yalnızlaşır
Ağlar gözlerim
Dilim lal olur
Sen gidersen
Ben yarım kalırım
Bir yarım kaybolur
Hayat
Yaşanmaz olur
Gitme

Canım Arguvan

Her gün sevda ile yanıp tutuşur
Farımaz da gönül yanar da yanar
Gelir sana ikrarında buluşur
Geleceğim sana canım Arguvan

Ovayı sis basmış dağı da duman
Eremem menzile aman da aman
Bir hasretim vardır gözümde kalan
Burnumda tütüyor canım Arguvan

Epey oldu ben gurbete gideli
Diyar diyar memleketler gezeli
Görmedim senden de daha güzeli
Güzelsin şirinsin canım Arguvan

Yalçıni dolunca ah eder ağlar
Memleket sevdası yüreğim dağlar
Ne zaman duyunca kavallar sazlar
Aklıma düşersin canım Arguvan

Söyleşi metni 19 Ekim 2015 tarihinde düzenlendi.

1 yorum:

  1. Benimle bu söyleyişiyi yapan Süleyman Özerol dosta teşekkür ederim.Emeğine ve o güzel insan yüreğine sağlık.

    YanıtlaSil